zaterdag 10 december 2011

Rashondenwijzer

In navolging van Canada, Engeland en andere landen, is er in Nederland nu ook de rashondenwijzer. de CockerSpanielClub juicht alle initiatieven die mensen meer informatie verstrekken van harte toe. En hoopt dat zulke zaken de pupkopers in elk geval aanzetten tot ZELF nadenken. In Nederland worden we verondersteld zelfstandige en weldenkende burgers te zijn, die afwegingen kunnen maken bij het afsluiten van een hypotheek of een ziektekostenverzekering.
Dus waarom zou je niet even stilstaan en nadenken bij de aanschaf van een rashond. Per slot van rekening kun je je ziektekostenverzekering na een jaar opzeggen of je hypotheek oversluiten, maar een hond is voor het leven.

De CockerSpanielClub is echter ook van mening dat het beeld dat hier geschetst wordt over de Engelse Cocker veel te negatief is. Ten eerste staan wij met ons ras niet in de lijst van de Raad van Beheer van bedreigde hondenrassen. Maar belangrijker is dat de Club er alles aan doet om juist een aantal van die akelige aandoeningen uit deze lijst te voorkomen in de fokkerij. Daarvoor spannen wij ons in, en we vinden dat dit onvoldoende tot uitdrukking komt in de rashondenwijzer.

Vandaar dat we brief gestuurd hebben naar de rashondenwijzer met het verzoek een onderscheid te maken tussen:
  • de speerpunten van de verschillende rasverenigingen
  • verschillende soorten fokkers; zoals aangesloten bij de CockerSpanielClub, tegenover bijvoorbeeld de 'broodfok' of de 'kofferbakverkoop uit Oost Europa'
  • fokkers die testen en fokkers die niet testen op gezondheid
  • fokkers die letten op de te maken combinatie tussen een teef en een reu
  • enzovoorts.
We hebben daarop nog geen reactie ontvangen. Maar feit blijft dat er nog altijd goede en gezonde Engelse Cockers te koop zijn, als je even verder kijkt dan je neus lang, en bereid bent een aantal weken of maanden te wachten op een puppie. Een hond zou geen impuls aankoop moeten zijn.

En er zijn er meerderen die er zo over denken; gelukkig.

Voor iedereen die meer over glaucoom wil lezen

In dit onderzoeksrapport uit het academisch jaar 2008-2009 heeft een student Diergeneeskunde een literatuur overzicht gemaakt van glaucoom bij rashonden.

Voor ons ras zijn van belang de pagina's 8, 9, en 13. Goniodysgenese (onbeslist, niet vrij) betekent dat het oog niet helemaal in orde is. Maar volgens de laatste inzichten is er in Engelse Cockers een 'trigger' nodig om daadwerkelijk glaucoom te ontwikkelen.

Binnenkort hebben een aantal leden van de CockerSpanielClub een afspraak met Stades om hem te bevragen over de onderzoeksmethode, de gonioscopie. En over de interpretatie van de resultaten van dit onderzoek. Dit laatste is onderwerp van gesprek omdat inmiddels blijkt dat in Nederland (waarschijnlijk) strenger wordt gecontroleerd en gedefinieerd dan bijvoorbeeld in Engeland.

Kynologethiek

Op ons blog willen we even aandacht schenken aan een artikel in de Hondenwereld. Anne Marie Beenen-Sluijters schrijft over kynologethiek onder de kop '(Ver)beter(en) is de vijand van het goede'. Wij mogen de tekst hier niet publiceren vanwege auteursrechten e.d. Maar in de Hondenwereld kunt u het artikel zelf even opzoeken.

Anne Marie is samenvattend van mening dat de rasverenigingen de achterliggende jaren te veel bezig zijn geweest met 'verbeteren' en te weinig met 'instandhouden' van het ras. Volgens haar komt dit grootdeels vanwege het feit dat 'verbeteren' vooral het exterieur betreft. De gezondheid en het welzijn van honden is volgens haar ondergeschikt gemaakt aan het verbeteren op exterieure kwaliteiten. Zij pleit er voor om de aandacht van de rasverenigingen weer te verleggen naar 'instandhouden'.  En daarmee doelt zij dan met name op het interieur van rashonden. Je hebt niets aan een zeer mooie hond, als die dood gaat aan een aandoening. En 'instandhouden' van een ras betekent toch vooral langlevende dieren fokken, waarmee de volgende generatie gewaarborgd is.

Overbodig te vermelden dat de CockerSpanielClub het hier helemaal mee eens is. En alles in het werk stelt om binnen de rasstandaard toch vooral gezonde honden te fokken, waardoor ons geliefde ras voor de komende decennia gewaarborgd blijft.
Zie ook bij fokken op de CockerSpanielClub