donderdag 1 december 2011

Aanpassen rasstandaard

Op dit blog hebben we er al eerder melding van gemaakt. Maar sinds juli 2011 heeft de Breed Council de rasstandaard aangepast m.b.t. de kleuren.
http://www.the-kennel-club.org.uk/services/public/breed/standard.aspx?id=2052
De 'various colours' tekst is komen te vervallen. Dat betekent dat Sable cockers officieel buiten de rasstandaard vallen. Keurmeesters mogen deze honden in de ring weigeren, omdat zij niet aan de rasstandaard voldoen. Net zoals een scheef gebit, of slechts één bal, is de kleur Sable nu een diskwalificerende eigenschap voor een Engelse Cocker op shows.

De meeste honden komen niet op show, dus het staat pupkopers nog steeds vrij om een andere kleur pup te kopen. Daar zal dan ongetwijfeld voorlopig ook een stamboom bij zijn. Een stamboom is namelijk niet meer dan een registratie dat dit dier uit Engelse Cockers is geboren. Niet meer en niet minder. Net zoals een reu met één bal, nog steeds een Engelse Cocker is, evenals een hond met een scheef gebit. Je kunt echter niet met deze honden fokken. De regels zijn binnen de rasvereniging dat een hond fokgeschikt moet zijn en daarmee binnen de rasstandaard moet vallen. Fokkers aangesloten bij de rasvereniging zullen dus hun Sables uit de fok moeten halen, willen zij voor pupbemiddeling in aanmerking kunnen komen.

Aan pupkopers kunnen we mededelen dat zij, wanneer zij een Sable kopen, wel een hond met een stamboom kunnen verwerven, maar dat dit geen show- en fokhond kan worden. Fokkers die toch met Sables blijven fokken, fokken in feite technisch gesproken geen Engelse Cockers meer, want deze kleur is diskwalificerend en valt buiten de rasstandaard.
Er zal waarschijnlijk een moment komen dat Sable cockers, omdat ze buiten de rasstandaard vallen, en er volgens de fokreglementen niet meer mee gefokt kan worden, dat ook de stambomen bij deze honden verdwijnen.

Nog enige tijd zal het risico bestaan dat, vanwege het Sable gen, uit twee eenkleuren toch nog een Sable wordt geboren. Het zal nog lang gaan duren voordat we van deze ongewenste en diskwalificerende kleur af zijn.

In Engeland doet men nu alle moeite om Sables uit de Engelse Cocker lijnen uit te fokken.