maandag 19 december 2011

Gonioscopie informatie van Dr. Stades

Zoals velen al weten wordt er in Engeland door de meeste serieuze fokkers getest op goniodysgenese. Deze test wordt gezien als een aanwijzing voor het ontstaan van glaucoom. Na het bestuderen van de met gonioscopie “affected” lijsten uit Engeland, viel ons op dat het aantal affected daar veel lager was dan in Nederland. En dat terwijl de Engelsen zich daar blijkbaar toch zo druk om maken dat ze op grote schaal testen. Vandaar dat een paar leden van onze fokcommissie zijn gaan praten met Dr. Stades, een van de toonaangevende ECVO-oogartsen.

Uit dat gesprek bleek dat Engeland alleen de ernstige graad (occlusio) als affected aanduidt. Zij registreren  de mindere gevallen niet. In Nederland worden de lichtere gevallen ook geregistreerd als niet vrij. Dat verklaart de verschillen in aantallen. Ook in Engeland willen Cockerfokkers het huidige meetsysteem aanpassen aan het ECVO-verslag en de lichtere gevallen ook gaan registreren.

Fokbeleid: De cockers met oclussio zouden volgens Dr. Stades beter gekruist kunnen worden met een gonioscopie-vrije hond.

Zoals we al eerder aangaven is bij een slechte score op het gonioscopie-onderzoek geen directe aanleiding om aan te nemen dat die hond ook glaucoom gaat ontwikkelen. Als zo'n hond in contact komt met een trigger (zoals bijvoorbeeld een oogontsteking) is de kans dat zo'n hond glaucoom gaat ontwikkelen verhoogd. Bij ons zijn in ieder geval nog geen berichten binnengekomen van Nederlandse Engelse Cockers met glaucoom.

Dr. Stades heeft met ons afgesproken om in het ECVO oog-panel te gaan inventariseren hoeveel gevallen van glaucoom er bij de Engelse Cockers er nu eigenlijk zijn. En gaat kijken of het mogelijk is om deze gevallen van glaucoom te registreren zodat de rasvereniging daar kennis van heeft.