zaterdag 23 februari 2013

Kynologie en genetica

De vragen en opmerkingen die ik krijg tijdens lezingen (ook) bij rasverenigingen van andere rassen, hebben mij doen besluiten om een boekje te schrijven over kynologie en genetica.
Op hopelijk begrijpelijke wijze, heb ik e.e.a. op een rijtje gezet.
Het boekje is eenvoudig te bestellen en niet duur.
Ik hoop op deze manier een bijdrage te leveren aan meer begrip van genetica en DNA.
De wetenschap gaat op dit moment heel hard en het is zelfs voor betrokken fokkers en bestuurders van rasverenigingen bijna niet meer te volgen wat er allemaal speelt. Laat staan dat we weten hoe we onszelf en de fokkerij daarop moeten (gaan) aanpassen.
Het boekje biedt een kijkje in de genetica en in de fokkerij. Het vertelt hoe het allemaal zo gekomen is, en wat we er nu aan kunnen en moeten doen.
Het is vooral een praktisch boekje, waarin wordt aangegeven wat we kunnen veranderen om voor de toekomst vooral pups te fokken die gezond zijn en in welzijn oud kunnen worden.
Het boekje heet 'Kynologie en genetica' en is te bestellen door € 5,75 (inclusief verzendkosten) over te maken op NL94 TRIO 0777891689 t.n.v. P.J.J. van de Vorst, onder vermelding van naam, adres en postcode en woonplaats.
Het boekje wordt u dan zo spoedig mogelijk toegezonden.

Over de schrijfster:
Patrice van de Vorst heeft een biochemische en een juridische opleiding genoten. Zij is vanaf 1986 betrokken bij de kynologie. Zij is begonnen als bestuurslid van de Golden Retriever Club Nederland. Zij is voorzitter geweest van de Nederlandse Spanielclub, en oprichter en voorzitter van de CockerSpanielClub. Een club voor Engelse Cocker Spaniels die zich voornamelijk richt op gezondheid en welzijn van Engelse Cockers. Bovendien heeft zij aan de basis gestaan van een experiment in de hondenwereld genaamd Stichting Spanielbreeders. Een Stichting die zich toelegt op ondersteuning van fokkers om meer kennis en informatie te vergaren over erfelijke en genetische aandoeningen in de kynologie. Vanuit haar opleiding in de biochemie heeft zij kennis van genetica en van vererving. Als jurist is zij afgestudeerd op verenigingsrecht en op overeenkomstenrecht.
In haar vrije tijd heeft zij als lid van de googlecommissie informatie gezocht, gevonden en geïnterpreteerd over aandoeningen die spelen in het ras Engelse Cocker. Maar de onderliggende genetica en vererving is bij vele rassen vergelijkbaar. Zij heeft inmiddels veel praktijk ervaring met DNA testen, omdat binnen de Engelse Cocker wereld al vrij snel overgegaan is tot inzet van DNA uitslagen in de fokkerij. Patrice is direct betrokken geweest bij de eerste rechtszaak die in deel 6 besproken is.