zaterdag 10 december 2011

Kynologethiek

Op ons blog willen we even aandacht schenken aan een artikel in de Hondenwereld. Anne Marie Beenen-Sluijters schrijft over kynologethiek onder de kop '(Ver)beter(en) is de vijand van het goede'. Wij mogen de tekst hier niet publiceren vanwege auteursrechten e.d. Maar in de Hondenwereld kunt u het artikel zelf even opzoeken.

Anne Marie is samenvattend van mening dat de rasverenigingen de achterliggende jaren te veel bezig zijn geweest met 'verbeteren' en te weinig met 'instandhouden' van het ras. Volgens haar komt dit grootdeels vanwege het feit dat 'verbeteren' vooral het exterieur betreft. De gezondheid en het welzijn van honden is volgens haar ondergeschikt gemaakt aan het verbeteren op exterieure kwaliteiten. Zij pleit er voor om de aandacht van de rasverenigingen weer te verleggen naar 'instandhouden'.  En daarmee doelt zij dan met name op het interieur van rashonden. Je hebt niets aan een zeer mooie hond, als die dood gaat aan een aandoening. En 'instandhouden' van een ras betekent toch vooral langlevende dieren fokken, waarmee de volgende generatie gewaarborgd is.

Overbodig te vermelden dat de CockerSpanielClub het hier helemaal mee eens is. En alles in het werk stelt om binnen de rasstandaard toch vooral gezonde honden te fokken, waardoor ons geliefde ras voor de komende decennia gewaarborgd blijft.
Zie ook bij fokken op de CockerSpanielClub

Geen opmerkingen:

Een reactie posten