dinsdag 15 november 2011

Lichtpuntje: Gentesten voor heupdysplasie

Heupdysplasie (HD) komt ook bij onze cockers voor, gelukkig leidt HD bij de cockers niet zo vaak tot ernstige (pijn)klachten. De cocker is namelijk een relatief lichte hond en hoeft niet zoveel extra gewicht mee te sjouwen (in tegenstelling tot grotere zwaardere rassen die met eenzelfde HD-score zwaar in de lappenmand zouden zitten).
Luc Peelman (schrijver van het boek "erfelijke afwijkingen bij de hond") stelt dat HD een multifactorale afwijking is: dat wil zeggen dat er genetische en milieufactoren een rol spelen bij het ontwikkelen van HD.  In zijn lezing zegt hij dat honden met genetisch goede heupen geen HD zullen krijgen (hoe beroerd de milieuomstandigheden ook zijn) en dat het bij honden met genetisch mindere heupen afhankelijk is van die omgevingsfactoren. Tot voor kort was er nog niet zoveel bekend over die genetische vererving van HD.
Een van de factoren die bij HD getest wordt is de Norbergwaarde. Honden met een te lage Norbergwaarde hebben ondiepe heupkommen en/of een slechte aansluiting van de gewrichtsdelen. Een hoge Norbergwaarde geeft nog geen garantie op een goede HD-score, zoals gezegd: de Norbergwaarde maar één van de factoren die meespelen bij HD.
Wij willen U graag op de hoogte brengen van een doorbraak waardoor het misschien in de toekomst mogelijk is om een risico-analyse te maken voor de Norbergwaarde op basis van het DNA.
In 70% van de gevallen was het al mogelijk om op basis van DNA van een pup een inschatting te maken over de Norbergwaarde die ze als volwassen hond zouden hebben. De Norbergwaarde is niet het enige dan factor die meespeelt bij het bepalen van HD-uitslag, maar het is in ieder geval een beginnetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten